57

Några teser om motivation 57

uppåt — ända tills ålderdomen inträder, då kraven ånyo blir mindre.

Samhällen med nolltillväxt är inte prestationsinriktade. Men samhällen med ökande välstånd, en stigande mängd vetenskapliga upptäckter, en expansiv statsstyrelse är tillika samhällen där belöningsskalornas normalvärden på de berörda områdena typiskt rör sig uppåt. Det gäller här att “hänga med” i utvecklingen om man inte skall bli akterseglad och få sitt relativa värde i samhällets ögon sänkt. En enskild kan påverka detta lika lite som han kan påverka det faktum att han undan för undan blir äldre. Det avgörande momentet är här att vi hela tiden träffar personer som ställer allt högre krav på oss för att vi skall fortsätta att uppfattas som normala. Vi kan formulera en lärosats om prestationsinriktning sålunda:

Människor tenderar att utföra sådana handlingar i sin repertoar som undan för undan ger dem högre värdering i den utsträckning som deras omgivning, över tiden, arbetar med allt högre förankringspunkter och/eller större enheter i sina värderingsskalor.
Drivkraften att åstadkomma mer och mer, bättre och bättre, kan alltså ses som ett resultat av att man försöker behålla sitt värde i förhållande till andra i ett läge där normalvärdena tenderar att öka undan för undan. Eftersom vad som är normalt ökar och ökar, måste vi precis som Alice i Underlandet springa allt fortare för att stå kvar på samma plats. På det här sättet kan vi härleda prestationsmotivet i tillväxtsamhället ur människans strävan att behålla sin självvärdering.

Nu är att märka att belöningar kan vara av två slag, absoluta eller relativa. De absoluta belöningarna kan i princip bestås åt alla. De är “demokratiska” i den meningen att alla kan få dem och njuta av dem på samma gång. En skola som tillämpar absoluta betyg kan ge en fyra (eller AB+) åt flertalet elever om eleverna förtjänat denna höga nivå. Materiella belöningar är ofta absoluta: alla kan i princip erhålla en klocka, en guldring, en bostad, en tv, en bil, en näringsrik frukost. De materiella belöningarna i industriländerna har varit växande. Vi har det vanli-

57

ARBETE, LIVSSTIL OCH MOTIVATION, Stockholm,  SAF, 1977
Innehåll
    Kap 1  
Kap 2: Några teser om motivation

Förenkling i stor, användbar stil  Fysisk integritet    Teori X    Försörjningens källor    Identitetspostulatet    Den inre källan: utmaningsteoremen    Den yttre källan: det sociala drivkraftsteoremet    Handlingsrepertoaren    Det som syns och hörs    Anomi    De egentligen närstående    Rangteoremet    Belöningssystem    Skiktteoremet    Prestationsmotivet    Arvsvälde   
Kap 3
    Kap 4    Litteratur