52

52 HANS L ZETTERBERG

tyg och belöning från folket. Även opinionsundersökningar mellan val har kommit att spela en roll i demokratiernas belönings system för ledande politiker. Framgångsrika politiker får också städer, gator, broar, offentliga byggnader, lagar, med mera uppkallade efter sig. De odödliggörs genom statyer, målningar och minnesplaketter. Sovjetunionens historia ger exempel på hur artiklar i uppslagsböcker ändras för att hedra de tillfälliga makthavarna. Ett slutgiltigt betyg är här liksom inom andra områden framtida historikers bedömningar.

Inom tänkandets domäner har vi sedan gammalt den ordningen att vetenskapsmannens namn är fästat vid hans bidrag till kunskapen. Detta gäller hans publikationer naturligtvis, och också de lagar o d han upptäckt (ex Newtons lagar). Det nya mått systemet som vi håller på att införa innehåller enheter vars namn är en katalog över framstående fysiker och kemister: hertz, new ton, joule, watt, kelvin, celsius, ampere, coulomb, volt, farad, weber, tesla, ohm, henry, Siemens, ångström, curie, gauss, röntgen.

Vetenskapliga artiklar blir i princip publicerade endast om de innehåller ny kunskap. En vetenskapsmans skrifter, hans bibliografi, betyder ofta mer för honom än hans världsliga ägodelar och bankbok. Mästarna i vetenskap hedras på så sätt att en vetenskaplig rapport enligt praxis skall ange — namnge i text eller fotnot — vilka som är upphovsmän till de idéer som ingår i en upptäckt eller i ett bevis.

Det belöningssystem som utvecklats inom teknik och ingenjörskonst premierar nya tekniska lösningar som spar energi och råvaror, ökar effektiviteten. Att ha förbättringar och patent knutna till sitt namn ger teknikern status, ära och pengar.

Inom religionens värld finner man alltid tecken som visar hur nära profeter, präster och menighet är till det heliga (t ex tillträde till en graderad serie heliga riter, tungomålsgåvor). Sådant framkallar ofelbart församlingens vördnad.

Inom de sköna konsterna är belöningsmönstret inte fullt entydigt för närvarande. För en samtida målare bör väl bl a följande vara viktigt: antalet utställningar, antalet recensioner och

52

ARBETE, LIVSSTIL OCH MOTIVATION, Stockholm,  SAF, 1977
Innehåll
    Kap 1  
Kap 2: Några teser om motivation

Förenkling i stor, användbar stil  Fysisk integritet    Teori X    Försörjningens källor    Identitetspostulatet    Den inre källan: utmaningsteoremen    Den yttre källan: det sociala drivkraftsteoremet    Handlingsrepertoaren    Det som syns och hörs    Anomi    De egentligen närstående    Rangteoremet    Belöningssystem    Skiktteoremet    Prestationsmotivet    Arvsvälde   
Kap 3
    Kap 4    Litteratur