36

36 HANS L ZETTERBERG

  1. Den arbetande får arbetsuppgifter som omfattar en hel naturtig enhet. Man får t ex montera en hel bildörr med fönster, handtag och allt i stället för att bara montera gångjärnen.
  2. Den arbetande får kontroll över planeringen av det lager av delar eller andra arbetsresurser hon eller han behöver.
  3. De arbetande får auktoritet inom sitt arbetsområde, frihet i arbetet. Den kan innebära att arbetsfördelningen inom en grupp kan varieras enligt gruppens önskemål, att variationer i arbetstakten blir möjliga så att man får god balans mellan ansträngning och vila.
  4. De arbetande får möjlighet att göra en egenkontroll av sitt arbete samtidigt som deras redovisningsskyldighet bevaras. De arbetande får ta del av rapporter rörande arbetet.
  5. De arbetande får då och då nya och svårare uppgifter eller speciella uppgifter som ger dem möjlighet att öka färdigheter och kunskaper.
Svensk industri ligger i främsta ledet i världen i utvecklingen av berikande arbetscyklar och andra nya arbetsformer. Mest känd har Volvos Kalmarfabrik blivit. Men många andra företag har prövat de nya formerna. En av SAFs rapporter från 1974, Nya arbetsformer, har den talande undertiteln “Rapport från 500 försök”.

Det bör påpekas att en berikad arbetscykel som omfattar element av planering, utförande och kontroll är en förutsättning för arbetsmotivation från den inre källan till självvärdering, den är ingen garanti för sådan arbetsmotivation. Det finns bl a risken att mindre kompetenta individer inte klarar av den fullt berikade arbetscykeln. Deras självvärdering skakas då och motivationen för dem att gå till sitt jobb och utföra sitt arbete minskar. Det finns också en motsatt risk att de mycket kompetenta får sin självvärdering så stärkt av en berikad arbetscykel att de börjar tycka att jobbet är ingenting.

36

ARBETE, LIVSSTIL OCH MOTIVATION, Stockholm,  SAF, 1977
Innehåll
    Kap 1  
Kap 2: Några teser om motivation

Förenkling i stor, användbar stil  Fysisk integritet    Teori X    Försörjningens källor    Identitetspostulatet    Den inre källan: utmaningsteoremen    Den yttre källan: det sociala drivkraftsteoremet    Handlingsrepertoaren    Det som syns och hörs    Anomi    De egentligen närstående    Rangteoremet    Belöningssystem    Skiktteoremet    Prestationsmotivet    Arvsvälde   
Kap 3
    Kap 4    Litteratur