35

Några teser om motivation 35

vi skall hantera dem. Vi handlar och vi konstaterar om vi är framgångsrika. Som allmän regel gäller att —

Framgångsrikt mötta utmaningar stärker individens självvärdering.

Därför gäller också att — 

Människor tenderar att utföra sådana handlingar i sin handlingsrepertoar som innebär framgångsrikt mötta utmaningar.

Utmaningen innehåller, med andra ord, sin egen motivation.

Den matlagningsglada husmodern ser varje måltid som en ut maning: att planera, att laga, att servera, att utvärdera. Den sällskapsglade ser i varje bekantskap en utmaning: att ta kontakt, att prata, att vara tillsammans, att ha trevligt. Politikern ser varje politisk sakfråga som en utmaning: att studera, inta en position, agitera, lösa genom lagstiftning e d och utnyttja i nästa val. För säljaren är varje prospektiv kund en härlig utmaning, för he-mannen är varje vacker kvinna en utmaning, för läraren är varje lektion det, för skådespelaren varje föreställning, för redaktören varje nytt nummer av tidningen.

Allt arbete borde vara en hanterbar utmaning. Men så är inte alltid fallet. Arbetsmotivation beror av de inre och yttre faktorer som påverkar självvärderingen. Den långt drivna specialisering som Taylor förordade och som kommit att dominera i många fabriks- och kontorsprocesser ger emellertid föga spelrum för inre källor till självvärdering. Detta gäller särskilt det löpande bandets arbetscyklar på några korta minuter. Arbetet utgör här ingen utmaning som kan bevara självkänslan. För att kunna få motivation ur den inre källan till självvärdering måste arbetscykeln omfatta planering, utförande och kontroll, inte bara utförande. Endast den, som på arbetsplatsen kan välja en arbetsplan, utföra arbetet enligt den och kontrollera resultatet, kan underbygga sin självvärdering från den inre källan. Insikten om detta har lett till åtgärder för arbetsberikning.

Arbetsberikningen innebär inte någon återgång till gamla tiders hantverksmodell. Teknikens alla landvinningar finns kvar. Typiska inslag i arbetsberikning är:

35

ARBETE, LIVSSTIL OCH MOTIVATION, Stockholm,  SAF, 1977
Innehåll
    Kap 1  
Kap 2: Några teser om motivation

Förenkling i stor, användbar stil  Fysisk integritet    Teori X    Försörjningens källor    Identitetspostulatet    Den inre källan: utmaningsteoremen    Den yttre källan: det sociala drivkraftsteoremet    Handlingsrepertoaren    Det som syns och hörs    Anomi    De egentligen närstående    Rangteoremet    Belöningssystem    Skiktteoremet    Prestationsmotivet    Arvsvälde   
Kap 3
    Kap 4    Litteratur