88

38 HANS L ZETTERBERG

bord — i matsal om det finns — tänder några levande ljus och tar god tid på sig att avnjuta sin måltid. Det är inte nödvändigt att måltiden intas tillsammans med andra — familj, vänner eller bekanta. För den matglade kan intagandet av en utsökt rätt tillsammans med ett gott vin helt allena i matsalen vid levande ljus framstå som höjden av lycka.

Vid utlandsreson är maten en viktig del för den matglade. Resorna blir i hög grad kulinariska där restauranger väljs med stor omsorg och där insupandet av den lokala atmosfären i hög grad sker via restaurangerna. Att göra en avstickare på färden för att därmed kunna avsmaka någon lokal specialitet är inte alls främmande för den matglade.

Den matglade experimenterar gärna med mat från olika länder och är alltid nyfiken på nya smaksensationer. Fransk och italiensk mat gör honom lyrisk och väcker fantasin, medan tysk eller engelsk mat vanligen inte väcker någon större entusiasm. Han vet att en arabisk supé kan ge en intim och mysig stämning och att en polynesisk variant passar fint en sommarkväll i det fria. Går han ut på restaurang är han kräsen och väljer snarare att äta en viss nätt på en viss restaurang än att bara gå ut och äta.

Som en sammanfattning till de olika konsumtionsstyrda livs- stilarna kan vi visa deras utbredning i de olika samhällsskikten.
  Mode-
konsum-
enter
Kon-
sumtions-
pionjärer
Kvalitets-
konsum-
enter
Kritiska
konsum-
enter
Mat-
glada
Socialgrupp I (“överklass”)
13
%
10
%
13
%
6
%
14
%
Socialgrupp IlA (“högre medelklass”) 9 6 6 4 9
Socialgrupp IlB (“lägre medelklass”) 7 7 5 4 8
Socialgrupp III (“arbetarklass”)
6
7
3 8 6

 

88

ARBETE, LIVSSTIL OCH MOTIVATION, Stockholm,  SAF, 1977
Innehåll
    Kap 1   Kap 2
Kap 3: Om livsstilar i 1970-talets samhälle
Definition av livsstil   Översikt över samtida livsstilar   De arbetsstyrda   Entreprenörerna   De konsumtionsstyrda   De familjekära   De sällskapliga   Naturälskare   De motionsstyrda   De samhällstillvända   Skönandar och vishetsälskare   De religiösa   Livsstilarnas kostnad
Kap 4    Litteratur