89

Om livsstilar i 1970-talets samhälle 89

Socialgrupp I särskiljer sig främst genom sin stora andel konsumtionsglada, särskilt kvalitetskonsumenter och finsmakare. Socialgrupp IIA liksom socialgrupp I har en stor andel modekonsumenter. Socialgrupp IIB och III har den minsta andelen konsumtionsstyrda överlag: Socialgrupp III har största andelen kritiska konsumenter, flertalet handlar i Konsum.

Den kritiske konsumenten och i någon mån kvalitetskonsumenten motsvarar den rationelle konsument som är norm i ekonomiska teorier men uppenbarligen mer sällsynta i verkligheten. Den ekonomiska teorin antar att konsumenten handlar med rationalitet: planerar, överväger, samlar information, kalkylerar, jämför olika alternativ och sedan träffar sitt val.

I viss utsträckning gör konsumenten allt detta och dessutom tar konsumenten hänsyn till andra faktorer än vad som vanligen nämns i den ekonomiska teorin, t ex att det tar tid att överväga och samla information, att det är otrevligt i den långa kön vid stormarknadens kassa och att obehaget där inte alltid är värt prisskillnaden.

En stor del av konsumenterna försöker spara tid vid inköpen genom att satisfiera i stället för att maximera — de fattar ett köpbeslut som är tillräckligt bra, även om det inte är det bästa möjliga. Det gör de vanligen genom att hålla sig till det de känner till. Av dagligvaror köper de sitt vanliga märke så länge det inte än helt klart att det finns skäl att byta. Av kapitalvaror köper de ofta vad de tror är det marknadsledande märket inom den egna inkomst- och livsstilsgruppen.

Detta sätt att fatta beslut leder till märkeslojalitet. Men inte — som konsumentupplysare och fabrikanter av goda varor skulle önska — en aktiv lojalitet utan en passiv sådan. Det är inte för att man är övertygad om att märket har de bästa egenskaperna eller lättast löser konsumentens problem som man köper det, utan för att man anser det vara gott nog. Det behövs inte särskilt mycket för att bryta en sådan lojalitet. På detta sätt blir marknaden rörlig. De konsumenter som bygger sin livsstil (och därmed sin självkänsla) på vad de köpt i denna rörliga marknad finner nog ganska ofta att de byggt sitt hus på lösan sand.

89

ARBETE, LIVSSTIL OCH MOTIVATION, Stockholm,  SAF, 1977
Innehåll
    Kap 1   Kap 2
Kap 3: Om livsstilar i 1970-talets samhälle
Definition av livsstil   Översikt över samtida livsstilar   De arbetsstyrda   Entreprenörerna   De konsumtionsstyrda   De familjekära   De sällskapliga   Naturälskare   De motionsstyrda   De samhällstillvända   Skönandar och vishetsälskare   De religiösa   Livsstilarnas kostnad
Kap 4    Litteratur