120

120 HANS L ZETTERBERG

änkeman. Förklaringen är väl enkel nog: en person berövas de belöningar och det stöd han vant sig vid och blir så olycklig att han utplånar sig själv. Men nu finner Durkheim också att självmorden ökar när konjunkturen är på starkt uppåtgående och många människor plötsligt blir rikare. Och att de ökar bland de skilda, alltså bland personer som efter mycket lidande äntligen lyckats ta sig ut ur olyckliga äktenskap. Det är denna paradox som leder Durkheim till teorin om anomi.

Vi äter och blir mätta; en rent biologisk process gör att vi inte känner oss hungriga längre. Vi klär på oss och blir varma och säger sedan nej tack till ytterligare klädesplagg. Kroppen signalerar att en rätt värmebalans är nådd. Men med människors sociala behov är det annorlunda, menar Durkheim. Våra behov av lycka, självvärdering, sociala belöningar, status etc har ingen naturlig mättnadspunkt. Mättnadspunkten sätts därför inte av vår biologiska natur utan av samhället. Våra medmänniskor kan kväva eller uppmuntra ambition, säga “förbliv vid din läst” eller säga “sök nya framgångar”.

Samhällets kontroll över mättnadspunkterna i det rådande belöningssystemet kan skakas av två slags kriser. Den ena kallar Durkheim “fattigdomens kris” och den består av en plötslig förlust av resurser. Den andra är “nikedomens kris” och består av en inflation i anspråk. Båda leder till missnöje och otillfredsställelse — i extrema fall till självmord, den typ som Durkheim kallar “anomisk”. Men han vill, som sagts, inte främst belysa självmordet, utan relationen mellan människa och samhälle. 1 den “normala situationen” faller samhällets belöningar till individen inom en invand räjong som endast långsamt ändras: vad samhället lovar håller det också. I den “anomiska” situationen finns ett gap mellan de ambitioner som samhället uppammat och resurserna att förverkliga dem: man får inte vad man blir utlovad.

Låt oss nu formalisera teorin om de anomiska förloppen en smula.

120

ARBETE, LIVSSTIL OCH MOTIVATION, Stockholm,  SAF, 1977
Innehåll
    Kap 1   Kap 2   Kap 3 
Kap 4: Några problem
Arbetets prioritet sjunker   Dubins paradox   Frånvaron   Skälig belöning och jämlikhet   Oktober 1973   Anomiska förlopp   Konflikten mellan entreprenörer och samhällstillvända
Litteratur