25

Om man frågar »Anser Ni att det är den enskildes sak eller samhällets sak att se till att varje människa har en god levnadsstandard» svarar 40 procent av de äldre och 46 procent av de yngre att det är samhällets sak. I praktiken har också samhället vidtagit en rad åtgärder som tillförsäkrar t. ex. mödrar och barn en hygglig levnadsstandard.

Om man frågar »Anser Ni att det är rätt eller fel att uppmuntra mödrar att lämna sina barn på daghem för att ägna sig åt yrkesarbete», svarar 43 procent av de äldre och 56 procent av de yngre med hög utbildning att det är rätt. Bland personer med låg utbildning har 25 procent av de äldre och 32 procent av de yngre denna åsikt. Vi ser här att den traditionella kvinnorollen ändras. Samhället vidtar också åtgärder för att tillhandahålla barntillsyn.

Det vore ytligt att tro att en kombination av romantisk protest och preventivteknik får samma konsekvens för sexualmönstret i ett samhälle som saknar utbyggd välfärd och i ett samhälle med en helt traditionell kvinnoroll.

Till sist måste vi också notera att sekulariseringen i Sverige är särskilt märkbar bland ungdomar. I vår undersökning tror 32 procent av 18-30-åringar på en Gud som ingriper i deras liv mot 50 procent av den äldre generationen. Vi är ganska säkra på att skillnaderna i siffrorna framför allt avspeglar en sekularisering, inte att man blir frommare med åren. I SIFO-intervjuer från 1954 trodde 39 procent av 15-27-åringar på en Gud som ingriper. Fjorton år senare, år 1968, ställdes samma fråga till ett liknande urval av 12-24-åringar. Då trodde 22 procent.

 

2.5   Återhållsamma värderingar och normer

De faktiska värderingar och normer som befolkningen hyllar varierar mer än vad man skulle tro från de vanliga framställningarna av olika livsåskådningar.

En god majoritet (62%) tycker det är bra att mannen har sexuell erfarenhet när han gifter sig och en knapp majoritet (54%) tycker det är bra att kvinnan är sexuellt erfaren när hon gifter sig.

Endast en mindre grupp (15%) opponerar mot åsikten att det är bra för mannen att ha föräktenskapliga förbindelser, och oppositionen i kvinnornas fall är nästan lika svag (19%). Övriga är tveksamma. Vi får här ett första tecken på att den återhållsamma moralens förbud mot föräktenskapliga förbindelser till stor del saknar stöd hos befolkningen (tabell II:6).

Å andra sidan håller en överväldigande majoritet (87% av männen och 91% av kvinnorna) på att »trohet inom äktenskapet är absolut nödvändig». Den återhållsamma moralens förbud mot utomäktenskapliga förbindelser har alltså mycket starkt stöd bland befolkningen.

Till bildens huvuddrag hör vidare att man är benägen att överse med enstaka otrohet: 46 procent tycker man skall överse med enstaka otrohet från den man har stadigt sällskap med; 28 procent tycker att man skall överse med enstaka otrohet om man är förlovad, och 26 procent tycker att man skall överse med enstaka otrohet inom äktenskapet. Situationen är densamma vare sig otroheten är mannens eller kvinnans (tabell II:7 och II:8).

För att närmare studera utbredningen och förändringen i den återhållsamma sexualmoralen ställde vi denna serie frågor:

Anser Ni att man under följande förhållanden bör acceptera sexuellt samliv?

Om mannen och kvinnan är förlovade med varandra?
Om mannen och kvinnan har stadigt sällskap med varandra?
Om både mannen och kvinnan är obundna av någon annan men inte närmare känner varandra?
Om mannen är gift med en annan och kvinnan är ogift?
Om kvinnan är gift med en annan och mannen är ogift?
[Om båda är gifta men inte med varandra?]

Det finns en stor variation i svaren: från 93 procent som säger ja till föräktenskapliga förbindelser för förlovade par till 6 procent som accepterar det dubbla äktenskapsbrottet, sexualförbindelse mellan två 

25

 

OM SEXUALLIVET I SVERIGE, SOU:1969:2
Innehåll  Kap1 Kap2
2.1 Det återhållsamma sexualmönstret
2.2 Romantisk kärlek
2.3 Den preventiva teknikens spridning
2.4 Andra faktorer
2.5 Återhållsamma värderingar och normer
2.6 Relation till andra attityder
2.7 Lära och liv
2.8 En ny norm?  
Kap3 Kap4 Kap5 Kap6 Tabeller Frågeformulär