52

6   Om jämlikhet och välfärd

 

6.1   Utomäktenskapliga barn

I mitten på 60-talet föddes vart sjunde barn i Sverige utom äktenskapet. Attityderna mot utomäktenskapliga barn och deras mödrar har blivit de motsatta mot vad man föreställer sig att de varit i tidigare generationer. Hela 99 procent av våra intervjuade anser att dessa barn skall ha samma chanser och rättigheter som andra (tabell VI:1). Så är också fallet i svensk familjepolitik. Alla barn och alla mödrar har lika tillgång till mödravårdscentral, mödrapengar, barnbidrag, barndaghem, lekskolor, bostadsbidrag. Samhällets officiella hållning till utomäktenskapliga barn är alltså i princip fördomsfri: alla barn skall erhålla fullgod omsorg, uppfostran och utbildning. Den hållningen har alltså fullt stöd i opinionen hos en överväldigande majoritet. 1)

Attityden till välfärdsstatens arrangemang för mödrar till utomäktenskapliga barn visar att 98 procent vill att samhället skall behandla dem som andra mödrar, eller t. o. m. ge dem större förmåner än vad andra mödrar får. Det är 16 procent som vill ge de ogifta mödrarna större förmåner än andra mödrar, 10 procent av männen och 22 procent av kvinnorna. Överhuvud gäller att generositeten i vad man vill att samhället skall ge den ogifta modern ökar hos de svarande för vilka den ogifta moderns situation är en presumtiv realitet: Kvinnor vill ge mer än män, ogifta kvinnor mer än gifta, kvinnor med stadigt sällskap mer än andra ogifta, skilda mer än de med stadigt sällskap.

 

6.2   Könsrollernas dubbelmoral

Inom det traditionellt återhållsamma sexualmönstret påbjöd man gärna en större sexuell återhållsamhet för ogifta kvinnor än för ogifta män. Samhället kunde fastställa moderskap med långt större säkerhet än faderskap. Föräldraansvaret som moder blev helt oundvikligt och uppenbart för envar, medan faderskapet var svårare att belägga och även där det erkändes kunde det hållas relativt dolt för omvärldens insyn. Denna dubbelmoral passade f. ö. rätt väl de gammaldags könsrollerna vilka hade föga rum för den yrkesarbetande modern och knappast några arrangemang för barntillsyn organiserade av det allmänna.

Vi har sett att män har ett vidlyftigare sexualliv än kvinnorna om vi som mått tar antalet olika sexualpartners de haft. Det

1) Ett undantag från den fördomsfria, likaberättigande inställningen hos det officiella Sverige är att arvsrätten fortfarande gör en distinktion mellan legitima barn, som får ärva både far och mor, och illegitima barn, som endast garanteras arv från modern. För att ärva fadern krävs att han avger en arvsrättsförklaring eller att han upptar barnet i sitt testamente. Föräldrabalksakkunnigas förslag till automatisk arvsrätt för utomäktenskapliga barn också från fadern medtogs ej i propositionen till riksdagen.

52

 

OM SEXUALLIVET I SVERIGE, SOU:1969:2
Innehåll  Kap1 Kap2 Kap3 Kap4 Kap5 Kap6
6.1 Utomäktenskapliga barn
6.2 Könsrollernas dubbelmoral
6.3 Rättviseprincipen
6.4 Icke-önskade graviditeter
6.5 Den drastiskt gammalmoraliska lösningen
6.6 Det orättvisa i icke-önskade graviditeter
6.7 Abort 
Tabeller Frågeformulär