49

i stort sammanfalla med att samhället övergår från att lita till kunskapsbegränsning (och därmed åtföljande tabuering) till att förlita sig på preventivvanor som sitt huvudsakliga medel för kontroll av sexuallivets samhälleliga konsekvenser. För att denna utveckling skall kunna börja måste tabueringen lätta åtminstone i den grad att undervisning om och spridning av preventivmedel blir möjlig. Så har redan skett bland större delen av svenska folket.

 

5.4   Effekten av nuvarande sexualundervisning

Effekten av skolans nuvarande sexualundervisning på den yngre generationens sexualkunskap har varit ganska begränsad. Vad som skiljer den mer kunniga från den mindre kunniga delen av befolkningen är inte enbart skolans sexualundervisning. Den som har goda kunskaper om det sexuella är vanligen välutbildad lite äldre, med högre yrke, och bosatt i stad. Medelantalet rätta svar på vårt kunskapstest är inom den yngre generationen:

Högre yrkesklasser
• Med sexualundervisning
• Utan sexualundervisning

5,5 rätta svar
5,2 rätta svar

Arbetarklass
• Med sexualundervisning
• Utan sexualundervisning

4,9 rätta svar
4,7 rätta svar

Högre utbildning
• Med sexualundervisning
• Utan sexualundervisning

6,1 rätta svar
5,9 rätta svar

Lägre utbildning
• Med sexualundervisning
• Utan sexualundervisning

4,5 rätta svar
4,4 rätta svar

Stadsbor
• Med sexualundervisning
• Utan sexualundervisning

5,5 rätta svar
5,1 rätta svar

Landsbor
• Med sexualundervisning
• Utan sexualundervisning

4,6 rätta svar 4,7 rätta svar

18-23-åringar
• Med sexualundervisning
• Utan sexualundervisning

5,1 rätta svar
4,7 rätta svar

24-29-åringar
• Med sexualundervisning
• Utan sexualundervisning

5,5 rätta svar 5,2 rätta svar

Som synes finner vi skillnader i sexualkunskap mellan dem som fått och inte fått sexualundervisning, men de är små och på landsbygden är de obefintliga.

 

5.5   Omfattningen av sexualundervisningen

Det finns naturligtvis ingen anledning att kräva att skolan skall vara den instans som kommer med de första upplysningarna. Vad man kan kräva av skolan är snarare att den ger en pålitlig och användbar syntes av den sexualkunskap som eleverna i olika grad stött på från olika håll samt korrigerar felaktiga föreställningar som eleverna fått ur ovederhäftiga källor. Det är också många flera ämnen än preventivkunskap som skolan kan ta upp i sin sexualundervisning. T.ex.:

Seder och bruk i olika länder och olika tider, när det gäller samlevnad mellan två människor av motsatt kön, familjeliv och sexuella förhållanden.
Vad lagen säger om sådana saker som förlovning, trolovning, utomäktenskapliga barns situation, äktenskapsförord, lysning, vigsel, rättigheter och skyldigheter inom äktenskapet, makars och barns arvsrätt, skilsmässa.
Samhällets hjälpåtgärder för föräldrar och barn, t. ex. barnavårdsnämndens arbete, barnavårdsmännens arbete, familjerådgivning, bosättningslån, mödrapenning och barnbidrag.
Könsorganens byggnad, och funktion.
Könsmognad, menstruation, sädesavgång.
Hur samlag går till.
Familjeplanering genom preventivmedel och preventivmetoder, t.ex. kondom, pessar, spiral, p-piller, kemiska medel, säkra perioder, avbrutet samlag.
Befruktning: hur sädescell och äggcell sammansmälter.
Havandeskap: tecken på havandeskap, fosterutveckling, förlossning, tvillingfödsel, missfall. Abort varför det kan vara nödvändigt med abort, hur den beviljas av myndigheterna och hur den går till.
Hur den kristna religionen ser på samlevnaden mellan två människor av motsatta kön, familjeliv och sexuella förhållanden.
Hur man inom andra livsåskådningar och religioner ser på samlevnaden mellan två människor av motsatt kön, familjeliv och sexuella förhållanden.
Olika uppfattningar om sexuella förbindelser under uppväxtåren.
Onani.
Könssjukdomar: smitta och behandling.
Sexuella avvikelser, t. ex. homosexualitet
Sällskap under tonåren problem med stadigt sällskap, trohet, svartsjuka, att slå upp m. m.

49

 

OM SEXUALLIVET I SVERIGE, SOU:1969:2
Innehåll  Kap1 Kap2 Kap3 Kap4 Kap5
5.1 Kunskapsbegränsning som social kontroll
5.2 Preventivkunskap
5.3 Sexualundervisningens genombrott
5.4 Effekten av nuvarande sexualundervisning
5.5 Omfattningen av sexualundervisningen
5.6 Det etiska innehållet i skolans sexualundervisning
Kap6 Tabeller Frågeformulär