17

  1. sida, en deklaration som också vid lämpliga tillfällen bör adresseras till föräldrar, målsmän och arrangörer av ungdomsfester».2)
  2. Mycket få ungdomar använder skyddsmedel vid sitt första samlag. Preventiva åtgärder är något som man först lär sig med tiden efter den sexuella debuten. Denna slutsats överensstämmer väl med vad man funnit i andra länder. En mycket solid undersökning av Michael Schofield visar t. ex. att i England löper 8 av 10 tonårsflickor risk för graviditet därför att de inte använder skyddsmedel vid samlag.3)
  3. Jordbrukare har stor kunskap om sex och den friaste inställningen. Boskapsaveln på en bondgård är en naturlig kunskapskälla, och sedan gammalt har det varit accepterat att man ligger med varann innan man gifter sig. Denna nordiska tradition hos allmogen belyses i den finländske sociologen K.R.V. Wikmans bok Die Einleitung der Ehe.4)

Som synes har vi här slutsatser som man kan kalla rimliga: de överensstämmer med sunt förnuft och med vad lärda män sagt. Man kan t. o. m. fråga sig om det är försvarligt att staten ger SIFO anslag för att utröna sådana självklarheter.

Slutsatserna har det gemensamt att de framkastades av bildade svenskar i konversation med författaren vintern 1966-67. De har också en annan sak gemensam: de är alla helt felaktiga. De rätta förhållandena är:

  1. Dans med spritförtäring är en mycket ovanlig väg till den första sexuella erfarenheten. Kombinationen att ha först träffats på en danstillställning, att ha sitt första samlag kort därefter (inom en vecka) och att ha druckit vin eller sprit före första samlaget har erfarits av en procent av alla ungdomar.
  2. En majoritet av 18-30 åringar eller 56 procent använde skyddsmedel redan vid sitt första samlag.
  3. Jordbrukets folk har lägre sexualkunskap och den mest återhållsamma inställningen till föräktenskapliga förbindelser. Hemmansägare och andra sysselsatta i jordbruk och deras familjemedlemmar har lägre poäng än medeltalet svenskar i åldern 18-60 år i ett kort kunskapstest om det sexuella (4,5 rätta svar för de förra och 5,2 för alla). De är också mindre toleranta mot föräktenskapliga förbindelser: 55 procent av lantbrukets folk tycker att det är bra att mannen har sexuell erfarenhet innan han gifter sig och 49 procent tycker att det är bra att kvinnan har sexuell erfarenhet innan hon gifter sig. Motsvarande siffror för hela befolkningen är 62 resp. 54 procent.

De riktiga slutsatserna motsäger alltså dem som vi nyss tyckte var så rimliga och självklara. Om vi börjar fundera på dessa riktiga slutsatser så framstår dessa också inom kort som »självklara» och i överensstämmelse med sunt förnuft. Ungdomar har ju så många tillfällen att träffas att det är »självklart» att dans och sprit inte är utslagsgivande för en sexuell kontakt. Med all upplysning och reklam som Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) riktat till tonåringar under senare år är det »självklart» att de använder preventivmedel redan vid den sexuella debuten. Med städernas skolutbildning högre än landets är det »självklart» att jordbrukarna får lägre poäng, och »alla vet ju» att de är konservativa. Läser man vidare i denna rapport kan man även få andra upplysningar som gör att de korrekta slutsatserna blir helt övertygande självklara. Första samlaget sker ofta nog med någon som är något äldre och mer erfaren och därför van vid skyddsmedel. Självägande jordbrukare riskerar att barn födda i föräktenskapliga förbindelser får ärva deras inkomstkälla och arbetsplats, familjegården, ett problem som den anställde i staden oroar sig mindre för.

Exemplen kan mångfaldigas. Med tiden kommer de korrekta slutsatserna som först så överraskade oss att framstå som helt naturliga och självklara. Sociologiska forskningsresultat blir lätt allmän kunskapsegendom på förvånande kort tid. Det är ett av 

2) Handledning i sexualundervisning, Stockholm 1955. Sid. 16 (kursivering i originalet).

Stockholm 1955. Sid. 16 (kursivering i originalet).

3) Michael Schofield, The Sexual Behaviour of Young People, London 1965, s. 106.

4) Åbo 1937.

17

 

OM SEXUALLIVET I SVERIGE, SOU:1969:2
Innehåll  Kap1
1.1 Myndigheternas engagemang
1.2 Hur undersökningen gjordes
1.3 Urvalet
1.4 Frågeformuläret
1.5 Karaktären av våra slutsatser
1.6 Några konventioner

Kap2 Kap3 Kap4 Kap5 Kap6 Tabeller Frågeformulär