13

Intervjusituationen. Alla slags intervjuer går lättare om man är ensam med intervjupersonen — detta gäller än mer denna gång än vanligt. Det är därför rimligt att be att få utföra intervjun i lugn och ro. Intervjubesöket varar vanligen från 40 till 75 minuter och man behöver lugn hela tiden. Den som säger att »det tar mindre än en timme» tar nog inte fel mer än i något enstaka fall.
Insändning till SIFO. Formulären är SIFO:s egendom och måste återsändas till SIFO. Detta gäller även formulär som ej fyllts i på grund av flyttning, dödsfall, vägran, »avhopp» etc. SIFO måste ha tillbaka alla formulär som utlämnats till intervjuarna och intervjuarna måste ta tillbaka alla formulär för privatenkäten som utlämnats. Skulle någon intervjuperson vägra återlämna formuläret så kan intervjuaren hänvisa till texten i vänstra hörnet på första sidan av formuläret. Där står »Detta formulär är SIFO:s egendom och måste återsändas till SIFO».
Formulären för muntlig intervju insänds av intervjuaren när de är klara, minst en gång i veckan. Alla intervjuerna skall vara SIFO tillhanda i början av mars 1967.
Formulären från privatenkäten förvaras i uppsamlingslådan till fältarbetets slut och insänds alla på en gång när den sista intervjun är klar. Uppsamlingslådan sändes till SIFO som rekommenderat brev.
Privatenkäten. Privatenkäten förklaras för intervjupersoner på det sätt som anges i slutet av det muntliga (vita) formuläret. Där står:
Nu skall jag be Er att svara skriftligen på en del frågor. (Ge ip det formulär som är sammanbundet med detta!)
Skriv inte Ert namn: Allt är helt anonymt.
Tala inte om för mig hur Ni svarar.
När Ni är färdig, försegla detta och lägg det i denna uppsamlingslåda. (Visa lådan!)
Lådan är plomberad — jag får ej öppna den. (Visa plomberingen!)
Endast edsvuren personal på SIFO:s huvudkontor får öppna den.
Svaren används bara till statistik.
Svara genom att kryssa (X) i passande ruta.
Intervjuarens uppgift under enkäten är att se till att den svarande får arbeta ostört, ostörd av intervjuaren liksom av ev. andra personer i bostaden. Intervjuaren placerar sig alltså så att han inte kan se hur svaren markeras.
I privatenkätens formulär finns utskärningar och pilar som leder till sid. 9 för (1) de som ej haft samlag, (2) de som är över 30 år och därför ej behöver besvara frågor om sin sexuella debut, och (3) de som aldrig varit gravida (eller gjort någon gravid). Förflyttningen till sid. 9 underlättas av att den svarande redan p. g. a. utskärningen i formulären skrivit på sid. 9.
Om någon svarande fastnar på en fråga, stakar sig i privatenkäten, är det rätta rådet att be honom gå vidare till nästa fråga..
Om någon har svårt att läsa — endast då — kan intervjuaren, och endast med den svarandes medgivande, läsa upp frågorna i privatenkäten. Man läser då helst ur ett blankt formulär och låter den svarande markera sina svar utan att intervjuaren tittar efter vilket svar som markeras. Om man ej är ensam med den svarande, bör man ej läsa privatenkäten högt. Om en utvald person ej kan skriva själv skall han klassificeras på samma sätt som en sjuk person och behöver ej intervjuas.
Intervjuns atmosfär. Det är absolut väsentligt att skapa en allvarlig och saklig anda under hela besöket. En intervju som spårar ur i fnissningar och frivoliteter är felaktigt genomförd. En intervju som ger smak av titthålsmentalitet och porr är också helt misslyckad. Om en intervjuare av någon anledning får intervjuer av dessa slag, råder vi bestämt att han anmäler till SIFO. Sådana intervjuare kommer att ersättas av bilpatrullen.
Den bästa intervjustilen i denna undersökning är att »gömma sig bakom formuläret», det är formuläret som talar. Allt onödigt »rundsnack» skall undvikas. Ett för den svarande mycket lugnande argument är att »alla svarar på samma fråga». De intervjuare som har en mer personlig intervjuteknik av det slag som gör intervjun till en samtalsliknande affär bör denna gång dämpa sin stil och låta formuläret framträda som det som helt styr intervjun.
Motstånd mot intima frågor. En reaktion som man får ibland är att »detta svarar jag inte på för detta är min ensak ... detta har staten ingenting med att göra ... jag är inte sån att jag talar om sån’t här... sådana här moderna saker talar jag inte om ... det pratas alldeles för mycket oansvarigt om det här ...». Det mest effektiva argumentet i en sådan situation är att undersökningen behöver få reda på precis att vederbörande tycker detta. Genom att svara på frågorna får han en chans att uttrycka just denna sin åsikt till de instanser som är utslagsgivande för undervisning, folkbildning och lagstiftning. Om han däremot inte svarar, så kommer de som tycker annorlunda att få för stort inflytande. Ett liknande, argument kan ges till dem som tycker att undersökningen ger för stort utrymme till konservativa och religiösa inställningar. Genom att svara får varje person en chans att påverka utvecklingen i den riktning man vill.

13

 

OM SEXUALLIVET I SVERIGE, SOU:1969:2
Innehåll  Kap1
1.1 Myndigheternas engagemang
1.2 Hur undersökningen gjordes
1.3 Urvalet
1.4 Frågeformuläret
1.5 Karaktären av våra slutsatser
1.6 Några konventioner

Kap2 Kap3 Kap4 Kap5 Kap6 Tabeller Frågeformulär