11

och vänlig kontakt. Den omfattar endast sådana frågor om vilka samtal flyter lätt: frågor om civilstånd, antal barn, skolutbildning, allmänna attityder, etc. Därefter överlämnar intervjuaren ett formulär att ifyllas privat. Detta formulär innehåller de intima frågorna. Det förseglas och instoppas i en plomberad uppsamlingslåda, som intervjuaren har med sig och som ej får öppnas av honom. Intervjuaren kan under privatenkäten bistå den utvalda personen på olika sätt, t. ex. låna ut en penna, upplysa om att man får hoppa över en fråga om man fastnar på den, uppmuntra slutförandet av enkäten och se till att den utvalda personen ej störs av andra hushållsmedlemmar under den tid han eller hon fyller i formuläret. Denna metod respekterar privatlivets helgd och ger ändå väsentlig information för utredningsuppdraget.

Speciell orientering kring dessa problem gavs till de 261 intervjuare som utvalts att medverka i denna undersökning. Det skedde vid sammandragningar på tolv olika platser i landet. Vid dessa sammandragningar gicks intervjuformulären igenom i detalj. De intervjuare som efter denna genomgång inte ville åta sig intervjuarbete eller trodde att de inte kunde klara intervjuer av detta slag entledigades från uppdraget. Före denna genomgång höll SIFO:s representant ett kort anförande, som vi här skall återge.

Hemligt sällskap. Vi är kallade till en intervjuarträff, och den här gången är vi också kallade till ett hemligt sällskap. Ett hemligt sällskap är en grupp människor som samlas för att göra något viktigt, men som inte vill att utomstående skall veta alltför mycket om det. Om utomstående får reda på vad ett hemligt sällskap gör, så försvåras uppgiften för sällskapet. Därför håller alla på regeln att »vi skall inte skvallra». Vår träff här är ett hemligt sällskap i denna mening: vi tänker göra något väldigt viktigt men det blir svårt att göra detta om all bygdens folk vet om det och om tidningarna skriver om det. Därför ber jag er att hålla vad vi gör i dag konfidentiellt och inte ge det någon spridning utanför vår egen krets. Att lova detta är inte svårt för en SIFO-intervjuare som ju arbetar under tystnadsplikt. Denna gång har vi helt enkelt utsträckt tystnadsplikten till att gälla inte bara intervjuerna utan allt som rör den undersökning vi nu skall gå igenom. Om någon utomstående frågar, så får ni alltså hänvisa till tystnadsplikten. Vi vill inte ha vårt fältarbete stört av några som helst rykten, skriverier eller uttalanden — vare sig de är sanna eller falska. Det är bäst för alla om denna undersökning genomföres i lugn och ro utan publicitet. SIFO:s huvudkontor har — som ni vet — utmärkta relationer med alla myndigheter, tidningar och med radio och TV. Om någon journalist eller myndighet frågar er om denna. undersökning så hänvisar ni till SIFO:s huvudkontor och professor Zetterberg.
Uppdragsgivare. Huvuduppdragsgivare är USSU, en statlig kommitté som skall utforma dels skolans sexualundervisning dels folkbildningens sexualupplysning. Det senare är viktigt och förklarar varför de frågor som ställs inte bara gäller skolungdom utan också vuxna. Medlemmarna i kommittén finns angivna i det aviseringsbrev som skickats till alla som utlottats för intervjuer i denna undersökning.
Många intresseriktningar är representerade inom kommittén. Fullständig enighet finns bland dessa, inte bara om nödvändigheten att samla in dessa uppgifter, utan också om de enskilda frågornas utformning.
1965 års statliga abortkommitté som skall ge översyn av lagstiftningen om abort är en annan uppdragsgivare som har en del av frågeformuläret.
Båda kommittéerna rör sig på områden där det finns mycket tyckande och få fakta. Undervisning om preventivmedel sker t. ex. i skolans årskurs 9 (om den alls äger rum), men ingen vet hur många. elever som redan hunnit skaffa sig sexuell erfarenhet innan undervisningen om skyddsmedel sätter in. Vi måste därför fråga hur gamla de var vid den sexuella debuten. Ingen vet heller säkert hur många kvinnor som har genomgått en abort: de kan vara 3, 13, 23 eller 33 procent. Vår undersökning kommer att ge nödvändiga fakta. Varje fråga har därför utformats med uppdragsgivarna. Det finns ingen okynnesfråga, ingenting som. vi satt dit för vår privata nyfikenhets skull.
Slutrapporten. Slutrapporten för denna undersökning blir en skrift i serien Statens Offentliga Utredningar. Enligt beslut av uppdragsgivarna skall ingenting offentliggöras av denna undersökning förrän den är helt färdig.
Formulären. Första halvan av formuläret kallas muntlig intervju och ifylles som vanligt av intervjuaren. Den är tryckt på vitt papper.
Andra halvan av formuläret kallas privatenkät och ifylles av intervjupersonen. Den är tryckt på blått papper för män och grönt papper för kvinnor. De båda halvorna är sam-

11

 

OM SEXUALLIVET I SVERIGE, SOU:1969:2
Innehåll  Kap1
1.1 Myndigheternas engagemang
1.2 Hur undersökningen gjordes
1.3 Urvalet
1.4 Frågeformuläret
1.5 Karaktären av våra slutsatser
1.6 Några konventioner

Kap2 Kap3 Kap4 Kap5 Kap6 Tabeller Frågeformulär