8

8 HANS L ZETTERBERG  

Kanarieöarna. Hon har varit i Kenya och på Ceylon och i år ska hon till Jamaica. Hon säger att hon är född i fel del av världen, egentligen hör hon hemma vid något varmt hav. Den andra kvinnan här, M, är annorlunda, egentligen en hemmafru som gillar att laga mat.

Lg tycker att jobbet är en förbannelse, jag vet inte riktigt varför, han tycker det mesta är bara skit. Vi lyssnar och skrattar och håller med när han drar sina klagomål, men egentligen håller vi inte med honom. Lg är missbelåten och kritisk på jobbet men fritiden ger honom heller ingenting. Dom som känner honom säger att han är missbelåten och kritisk då med. Det är likadant med R. Han är slö på jobbet och slö hemma.

0 är praktikant. Han skall bli ingenjör eller civilingenjör som han alltid säger. Han har inte börjat på Teknis än, men han har en programmerbar fickräknare och pratar redan som ingenjör fast han är arbetarpojke.

Ungdomarna här är bra. Det är inget knark och sånt. Men inte förstår jag hur dom funkar. Visst hjälpar dom till och jobbar av tusan när dom har lust och när dom tänder på ett jobb. Men dom har inte lust så ofta. Jag ger dom bara jobb som blir klara samma dag för man vet aldrig om dom kommer i morgon. Eller om dom är så sömniga i morgon att dom ingenting minns från idag. Inte vet jag allt vad dom gör på sin fritid. Men allt dom gör är störtskönt och verkar viktigare än jobbet. Dom är andra människor när man ser dom på stan

K och J och jag är snart sextio. Vi orkar ändå för ingenting är särskilt tungt här. Men jag undrar hur det blir när vi inte längre är här?

Här talar en man som känner sina medarbetare och som förstått ämnet för denna skrift. Han har upptäckt hur arbetsmotivationen hänger ihop med olika livsstilar och han är klar över att produktiviteten och förmågan att klara tillfälliga extra arbetsbelastningar inte blir densamma i en framtid i vilken andra livsstilar än hans egen dominerar.

Detta är ingen ovanlig insikt även om det finns få vetenskapliga studier att belägga den. När Sifo på senhösten 1976 intervjuade om livsstilar var det hela 37 procent som instämde i påståendet att “dagens ungdom saknar vilja att arbeta för familjen och samhället”. Men vi fann givetvis mycket annat än familjen och samhället som inspirerade till arbetsinsatser.

Att utreda arbetsmotivationens bakgrund och dess samband med olika livsstilars utveckling är vår uppgift. Resultatet är fyra kapitel sociologi som vi hoppas att direktionsmedlemmar, fackföreningsfunktionärer, politiker och vanliga människor kan ha

8

ARBETE, LIVSSTIL OCH MOTIVATION, Stockholm,  SAF, 1977
Innehåll
    Kap 1: Om arbete och fritid i idéhistoriskt ljus
Arbetets prioritet   Idéhistoriska fragment om arbete och fritid   Tidsandans fluktuationer    
Från trygghetsvärden till frihetsvärden   
Kap 2    Kap 3    Kap 4    Litteratur