39

Män
Kvinnor

Antal partners

En

2-5

6 el fler

Me-dian

Medeltal

16%
40%

37%
51%

47%
9%

4,7
1,4

11,7
3,0

med 30-49 personer och 3 procent med 50 eller flera personer. Dessa sexuellt synnerligen aktiva påverkar medeltalet men inte medianen. Se tabellen ovan.

Mätt i medianantalet partners har emellertid den yngre generationen lika stor erfarenhet som den äldre. Medianantalet sexualpartners man haft är:

Yngre generationen:
• 21-25-åringar
• 26-30-åringar

Äldre generationen:
• 31-40-åringar
• 41-50-åringar
• 51-60-åringar

2,4 personer
2,7 personer


2,3 personer
2,8 personer
2,1 personer

De äldre kanske har djupare och mer meningsfull erfarenhet — därom vet vi intet säkert — men de yngre har lika bred erfarenhet. Det är alltså inte förvånande om de yngre talar om sexuella erfarenheter på ett auktoritativt sätt: 25-åringen tycks vara lika erfaren som 45-åringen.

Några av de sexuellt erfarna har inte haft något samlag den senaste månaden*. Uppgifter om växling av partners blir säkrare om vi håller oss till vad som hänt månaden före intervjun bland dem som varit sexuellt aktiva under den tiden. Vi finner att en överväldigande majoritet, 87 procent, hållit sig till en och samma person, 6 procent har haft samlag med två olika, 4 procent med tre till fem personer och 2 procent med fler än fem personer. Det finns emellertid en påtaglig generationsskillnad i fråga om antalet samlagspartners den senaste månaden* (tabell IV:2).

Sexualpartners senaste månaden*

En person
Två personer
Tre—fem personer
Fler än fem personer

Yngre genera-tionen
%

Äldre genera-tionen
%

77
10
8
5

92
5
2
1

Det är alltså en fjärdedel (23%) av de yngre som under de senaste trettio dagarna** haft samlag med mer än en person. I medeltal blir det 1,6 personer för de yngre och 1,2 för de äldre under en 30-dagars period**.

Andelen som haft mer än en person som samlagspartner den senaste månaden är lika i olika socialgrupper.

Men det finns olikheter mellan stad och land:

Stadsbor
Landsbor

14%
9%

Personer med högre skolutbildning har växlat partners i större utsträckning än de med lägre utbildning.

Högt utbildade yngre
Lågt utbildade yngre

Högt utbildade äldre
Lågt utbildade äldre

28%
20%

12%
7%

Skolutbildningen försenade, som vi sade i förra kapitlet, sexualdebuten. Men när skolungdomen väl debuterat följer den inte ett monogamt mönster i samma grad som annan ungdom.

I motsats till en allmänt spridd föreställning finns det ingen skillnad att tala om i fråga om växling av partners mellan de religiöst aktiva och de som sällan eller aldrig går i kyrkan. En överväldigande majoritet har hållit sig till en och samma partner under undersökningsmånaden* oavsett om de går i kyrkan eller ej. De som haft sexualumgänge med två eller fler olika personer månaden* före intervjun är bland

Frikyrkobesökare
Statskyrkobesökare
Ej kyrkobesökare

10%
11%
13%

Siffror som dessa är svåra att tolka. Man kan säga att de visar hur svårt det är att uppnå social kontroll av det sexuella genom att predika moralbud om trohet och bekänna sig till moralbud om trohet. Man kan

*   Står 'månad'. Skall vara 'år'.
** Står 'trettio dagar'. Skall vara 'tolv månader'.

39

 

OM SEXUALLIVET I SVERIGE, SOU:1969:2
Innehåll  Kap1 Kap2 Kap3 Kap4
4.1 Antal partners
4.2 Antal samlag senaste månaden
4.3
Den sexuella tillfredsställelsen
 
Kap5 Kap6 Tabeller Frågeformulär