Dagens Nyheter, May 3, 1993
Hans L Zetterberg
De snälla och de tuffa
Socialdemokratin under Olof Palme och Sten Andersson utvecklades från att vara ett arbetarparti till att bli "de svaga gruppernas" parti. Det var smart partitaktik. De offentliganställda och de kassaförsörjda blev vid 70-talets slut över hälften av väljarna. Idag är de 60 procent och den största och tyngsta kraften i svensk politik. De utgör basen för det "snälla blocket". Ett snällt parti kan framträda som höjden av osjälviskhet -- det är alla goda gåvors givare till de kassaförsörjda -- och höjden av själviskhet -- alla jobb och förmåner till offentliganställda garanteras. Utifrån detta drömläge har man med majoritetens rätt plundrat den privata sektorn och fördelade bytet jämlikt bland kassaförsörjda och offentliganställda.
Välfärdsstatens förföriska tvetydighet av osjälviskhet och själviskhet, Janusansiktet, har i veckan fått tydliga drag för det svenska folket. Sett från ena sidan är det Bengt Westerberg, från den andra Sture Nordh.
Det snälla blocket kan räkna på sympati från socialministern å tjänstens vägnar, oavsett vilket parti han eller hon representerar. Vår nuvarande socialminister vill dessutom, ack så gärna, vara den svenska snällismens kultfigur bland landets kvinnor. De snälla har också fått pålitligt stöd från Gudrun Schyman som aldrig talar om arbetare men ofta om de svaga grupperna.
I flera länder har s k hard hats, alltså industriarbetare och byggnadsarbetare, då och då röstat med konservativa partier för att motverka den offentliga snällheten, "daltet" på skattebetalarnas bekostnad. Så gjorde till exempel de s k Reagan Democrats, saliga i åminnelse. Tillsammans med konservativa väljare och marknadsliberala företagare bildar de ett "tufft block". De tuffa hyllar personlig framgång och tror på personligt ansvar.
I Sverige bröt Thorbjörn Fälldin den socialdemokratiska dominansen 1976. Hans valkiga nävar och patos om arbetslösheten tilltalade tuffa jobbare. (Hans kärnkraftsmotstånd var dessutom ett plus bland de snälla.) På 80-talet lyckades Ulf Adelsohn i sin naturliga roll som alla tiders kille ett ögonblick få hårdhattares respekt, dock ej från tillräckligt många för att bilda regering. Fälldin och Adelsohn gillar ishockey, tuffhetens stora sport.
För Bildt 1991, liksom för Bush 1992, har misstro snarare än tilltro kommit från hårdhattarna. I valet 1991 vann dock ny demokrati tillräckligt med röster från tuffa socialdemokratiska arbetare så att en borgerlig regering bildades -- utan ny demokrati. Utanför valforskarnas krets har få förstått vilken unik situation valet 1991 utgjorde, och vilken utslagsgivande roll i socialdemokratins nederlag som Karlsson och Wachtmeister spelade. De talade tufft om vår mottagning av invandrare, om u-hjälp, om AMS-maskineriet. Numera torde dock partiet i sin välpublicerade omogenhet ha gjort bort sig bland hårdhattarna. Påfallande ofta faller Bert Karlsson in i retoriken om "svaga grupper" i fåfänga försök att behålla de arbetarväljare han fick med tuff retorik. Nydemokraterna har dock kompenserat sig med att dra åt sig ännu flera småföretagare, den verkliga kärnan i det tuffa blocket.
Hårdhattarna går gärna emot sitt centrala fack och ger SAF stöd för individuella löner satta företagsvis. Arbetslösheten i deras branscher har emellertid blivit så hög att många idag skräms in i snällhetstänkande av ren självbevarelsedrift.
Ett tecken på det snälla blockets styrka gavs när partierna i höstas hade krisförhandlingar över blockgränsen. Sammanlagt fick den privata sektorn dubbelt så stor åtstramning som den offentliga. Sveriges problem är att det snälla blocket är så mycket större än det tuffa. I rikedomens tid känns inte detta betungande utan snarare som något fint och gott. Men idag finns inte på långa vägar tillräckligt med pengar för att kunna vara snäll mot de offentliganställda och de kassaförsörjda. Allt de snälla partierna (s, fpl, v) kan se fram mot är besvikna väljare och ändlösa svekdebatter.
När företagarna blivit för få, när industrisysselsättningen minskat, och pengarna försvunnit i bank- och fastighetskriser, när utlandsskulden ökar, då må vi längta efter all den snällhet himlen rymmer. Men vi vet innerst inne att landet på sikt mår bäst om det tuffa blocket får bestämma ett tag. Bildts regering är lagom tuff och bör få ytterligare en mandatperiod. Westerbergs uppgift är att se till att tillräckligt många av de snälla ställer upp på det.
© 1993 Dagens Nyheter. Denna text är skyddad av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden. Reprinted by permission.